Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Η λογοτεχνική δράση της Παρθένας Τσοκτουρίδου συνεχίζεται το 2009.....

Στις 21/2/2009 πήρα ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την προσφορά μου στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό.

Σημαντικά πρόσωπα από το χώρο των γραμμάτων , της τέχνης και του βιβλίου τιμήθηκαν και φέτος  από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  στην καθιερωμένη εκδήλωση – θεσμό  «Τιμητική Βράβευση  Θεσσαλονικέων Συγγραφέων», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ.Συγκεκριμένα  οι  συγγραφείς που βραβεύτηκαν είναι: Γιώρη Ανδρομάχη,  Δάρδας Αναστάσιος, Δήμου-Σφέτκου Βούλα, Καΐσης Αθανάσιος,  Καλιντζόγλου Γιάννης,  Κουκουρίκης Κωνσταντίνος,   Κουλαργιός Χρήστος,   Μαυρίδης Παναγιώτης,   Μαυρομάτης Μίλτος,   Μπουσμπούκης  Αντώνιος,   Παπαϊωάννου  Αχιλλέας,   Προδρόμου Ζαχαρίας,  Ρωμανός Γιώργος, Σπάθης Άγγελος,  Σπυριούνης Κυριάκος,  Τσοκτουρίδου Παρθένα,  π. Χαλβατζάκης Κωνσταντίνος.
 Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Χαρ. Μπαρμπουνάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση αυτή, όπως και κάθε θεσμός, καταξιώθηκε από την συμμετοχή του κόσμου του βιβλίου και από τον χρόνο.

 «Οι βραβεύσεις  γίνονται από τον ΣΕΚΒΕ  για να τιμηθούν συμβολικά όλοι οι δημιουργοί του βιβλίου και  να δοθεί η ώθηση για περισσότερες συγγραφικές προσπάθειες  καθώς και  για την τόνωση της φιλαναγνωσίας.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με ικανοποίηση ο κ. Μπαρμπουνάκης επισήμανε ότι την τελευταία 20ετία  τετραπλασιάστηκε η εκδοτική παραγωγή. «Όταν ξεκινήσαμε αυτό το θεσμό , πριν από 18 χρόνια, οι τίτλοι βιβλίων που εκδίδονταν δεν ξεπερνούσαν τις 2,5 χιλιάδες, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες.» Την εκδήλωση παρουσίασε ο Δημοσιογράφος Αντώνης Οραήλογλου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και απένειμαν βραβεία  ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.  Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού – Αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης,  ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος  Μάνθος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μακριώτης, ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος  Ασπασίδης, ως εκπρόσωπος τους Δημάρχου Θεσσαλονίκης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Χριστίνα Κελεσίδου, ως εκπρόσωπος τους Νομάρχη, οι Δημοσιογράφοι Κώστας Μπλιάτκας,  Μαίρη Μπαξεβανίδου,  Σοφία Λαβίδα,   ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Μαραντέλος και Γιώργος Μπίμπης, αντίστοιχα,   στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης και πλήθος βιβλιόφιλων.



          Στις 2/4/2009 παρουσίασα το παραμύθι μου για τους διαβητικούς με τίτλο: «Ο κόκκινος ποταμός», σε εκδήλωση του Δήμου Πτολ/δας στο Πνευματικό Κέντρο, με εισηγητή τον γιατρό κ. Κίτσιο. Την παρουσίαση μου συνόδεψαν – κατόπιν δικής μου σκηνοθεσίας- η κα Αγγελική Καλιπολίτου στην παντομίμα και η μαθήτρια Β΄Λυκείου Νατάσα Αγγελίδου στο αρμόνιο, η οποία μελοποίησε τα ποιήματα του συγγραφικού μου έργου.

          Στις 16/5/2009 στην εκδήλωση για την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαίου) παρουσίασα την ποιητική μου «Προσφυγική ραψωδία (1922)» σε συνεργασία και οργάνωση με την Πρόεδρο της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» κα Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου με αποσπάσματα του ποιητικού της έργου «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» στο θεατράκι της Χηλής 12 (1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς) ως ποιητικό θρήνο. Η ίδια παρουσίαση επαναλήφθηκε Στις 18/5/2009 στην Κοζάνη στο θέατρο «Φίλιππος» με οργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και των ποντιακών σωματείων του Δήμου Κοζάνης και συνδιοργανωτές: την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και την ΕΛΒΕ. Η σκηνοθεσία της παρουσίασης ήταν δική μου και η φωτογραφική επιμέλεια της κας Ε.-Α. Πεχλιβανίδου. Την επιμέλεια της μουσικής είχαν: στη λύρα ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης και στη φλογέρα ο κ. Γρηγόρης Σιδεράς. Στη ψαλτική πήρε μέρος ο θεολόγος κ. Κων/νος Κόττης. Ακούστηκε επίσης το τραγούδι «Αιμάτινα δάκρυα» και «Αιωνία η μνήμη» του ποιητή Θεόδωρου Βουτσικάκη σε μουσική του π. Θεόδωρου Τσαμπαζίδη, από την Αναστασία Παπαδοπούλου. Η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και της εφημερίδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Θέατρο Χηλής Θεσ/νίκη

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης


          Επίσης, μέσα στον ίδιο μήνα (5ος΄09) παρέλαβα το ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ, Β΄ΤΟΜΟΣ, από την  ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ, στο οποίο συμπεριλήφθηκε βιογραφικό μου με νέα στοιχεία.


          Στις 2/6/2009 σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Άνοιξης Θεσ/νίκης του ΙΘ΄Πνευματικού Μαϊου του Συνδέσμου Εκδοτών Βορ. Ελλάδας, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Θεσ/νίκης και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, παρουσίασα το βιβλίο ποίησης του κ. Νίκου Κοντογιαννόπουλου με τίτλο: «Ποιητικά Αρμενίσματα».

          Στις 11/6/2009 συμμετείχα με ποίημα μου σε πανελλαδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο Θέατρο Κήπου Θεσ/νίκης (πλατεία ΧΑΝΘ) στα πλαίσια του ΙΘ΄Πνευματικού Μαϊου της Πολιτιστικής Άνοιξης Θεσ/νίκης.

          Τον Αύγουστο’ 09 αυτο-εξέδωσα συλλεκτική συλλογή παιδικών θεατρικών μου έργων με τίτλο: «Τα Μορμoλύκεια» με χορηγό τυπογραφικών υλικών την ΔΕΗ ΑΕ/Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

          Το φθινόπωρο’ 09  ανέλαβα την λογοτεχνική στήλη: «Αμφικτυονίες» της εφημερίδας «ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ» του Σωματείου: «Εργατική Αλληλεγγύη» της ΔΕΗ ΑΕ.

          Στις 14/11/2009 παρουσίασα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης την ποιητική συλλογή «Στα φυλλώματα της Ελλάδας» του χαράκτη – λογοτέχνη κ. Νράγκισα Τσόσιτς.



          Στις 16/11/2009 πήρα μέρος στην εκδήλωση της Επετείου του Πολυτεχνείου που διοργάνωσε το Σωματείο της ΔΕΗ ΑΕ «Εργατική Αλληλεγγύη» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, όπου απήγγειλα μια ποιητική διασκευή μου.


          Στις 4/12/2009 στο Α΄Παγκόσμιο Συνέδριο των Αμφικτυόνων, που έγινε στο ξενοδοχείο «ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΑΣ» στη Θεσ/νίκη, μου απονεμήθηκε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΟΣ ΠΙΝΔΑΡΟΥ από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στον παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό που προκήρυξε με θέμα: «Αμφικτυονίες – Ολυμπιακή ιδέα: δυο διαχρονικοί  πανάρχαιοι θεσμοί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου